Amatörlere Özel
Ne kadar boya almalıyım?
Boya yapmak için ne zaman fırça, ne zaman rulo kullanılmalı?
Genelde geniş yüzeylerde (duvarlarda), rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde, kapı, pencere vb. ahşapların boyanmasında fırçaya her zaman ihtiyaç vardır. Bir genelleme yapmak gerekirse; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler içinse çok kısa tüylü rulolar kullanılabilir.
Duvarda deneyerek doğru boyayı seçmenin püf noktaları nelerdir?
Boyanacak yerin rengine daha kolay karar verebilmek için en az 1 m2lik alana uygulama yapılmalıdır. Mekanın ışık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Günün hangi saatinde hangi koşullarda mekanda bulunulacağı da düşünülerek ona göre değerlendirme yapılmalıdır. Bazı renkler doğal ışık ve elektrik ışığı altında tamamen farklı görünür. Seçilen rengin mekandaki eşyalara uyum sağlaması için boyalı alanın etrafına özellikle tercih edilen eşyalar konulup düşünülmelidir.
Duvarlar boyamaya nasıl hazırlanmalıdır?
Uygulamanın iyi sonuç vermesinde ön yüzey hazırlığı çok önemlidir. Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zımparalanıp oluşan tozlar silinmelidir. Kir ve lekeler deterjanlı su ile temizlenip bu kısımlar kurutulmalıdır. Küçük çatlak ve delikler uygun bir macun ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalıdır. Astar kuruduktan sonra boya uygulamasına geçilebilir.
Profesyonellere Özel
En iyi dış yüzey boyası nedir: akrilik mi alkid mi?
0 akrilik son katlar renk kaybını önleme ve esneklik açısından en iyi seçimdir. Ancak kusma yapan ahşap yüzeylerde, akrilik son katı uygulamadan önce yağ bazlı bir ön kat uygulanması çok önemlidir. Kusma yapmayacak yüzeylerde tamamen akrilik boyama sistemleri kullanılabilir.
Enamel nedir?
Su ya da yağ bazlı, leke tutmayan ve yıkanabilen, en önemli özelliği düzgün ve sert bir yüzey oluşturmak olan bir son kat uygulama maddesidir. Genelde çok parlak olmasına rağmen isteğe bağlı olarak mat olanları da vardır.
Negatif su basıncı nedir?
Topraktan, çatıdan veya çevreden gelen su girişine karşı yeterli izolasyon yapılmaması durumunda oluşan rutubettir. Yüzeylerde, sıva-duvar içinde oluşan nem belirli bir süre sonra boyada kabarma, dökülme ve küf-bakteri oluşumuna neden olur.
Metal yüzey boyamalarında nelere dikkat edilmelidir?
Metal yüzeyler, havada bulunan oksijen ile reaksiyona girerek belirli bir süre sonra yükseltgenme-indirgenme reaksiyonu sonucu korozyona uğrar. Paslanma olarak bilinen bu reaksiyon sonucu, boya filmi zamanla parçalanır. Bu nedenden dolayı metal yüzeylere mutlaka oksijen ile teması kesmek amaçlı, korozyonu engelleyen astarın 2 kat uygulanması gerekir. Daha sonra astarlı yüzeye son kat sentetik boya uygulanmalıdır. Galvaniz, alüminyum ve bakır yüzeylerin boyanma işleminde sentetik boyama sistemi kullanılmaz; kullanıldığı takdirde yapışma sorunları ortaya çıkar.